Start Nieuws ESL-dagen Inhoud Weblinks

Project 02


Uitgangspunt is een gesegmenteerde ESL met draadstatoren. De redenen voor segmenteren zijn:
  • Compensatie van de akoestische kortsluiting
  • Impedantie aanpassing voor een betere belasting van de trafo en versterker
  • Constant afstraalgedrag. Geen bundeling dus.

Om dit te realiseren is het full-range gedeelte in het midden zeer smal, 4 draden. Aan weerszijden zitten vervolgens 6 draden voor het laag en midden (hoogaf filter) en vervolgens weer een stel draden, 24, aan weerszijde van het middenstuk voor het laag. Het totaal aantal draden wordt zo 24+6+4+6+24= 64 stuks. Met 3 draden/cm is de statorbreedte 21cm, de folie is echter iets breder gekozen, 25cm.

De folie wordt fors opgerekt, 4%! . De resonanties van de folie worden hiermee iets lager (niet het resonantiepunt, dit wordt hoger), zie hier voor een van de artikelen van Steng. Ook wordt er een doekje voor gespannen om de resterende resonanties te dempen. (Zie weer een v/d artikelen van Streng).

De folie is gemetalliseerd en voorzien van een hoogohmige weerstand van 2 gigaohm. Voornaamste redenen zijn: gemak, betrouwbaar en de folie is en blijft zo dun als mogelijk 6 micron.

Het meest klankbepalende element, de trafo, is zelf ontworpen en gaat van de eindbuis naar de esl. Er is dus geen 4 of 8 ohm-tap aanwezig. Het voordeel is dat met deze opzet maar één trafo nodig is tussen de eindbuizen en ESL.

Martin Mug en Roel Bazuin

 

Email: martinmug@hotmail.com 

Weblink: 

 

 


Start ] Omhoog ] esl-club@dds.nl

Webmaster:
   
Copyright © 2002 ESL-club           


Laatst bijgewerkt: 18 maart 2002