Start Nieuws ESL-dagen Inhoud Weblinks

Boek Fikier

Plaatstator
Draadstator

 

Naast de behandeling van het ontwerp en de constructie van een aantal commerciŽle elektrostaten wordt ruime aandacht besteed aan de zelfbouw van elektrostaten. Er zijn daartoe in het boek een aantal elektrostaat zelfbouwprojecten opgenomen, die uitgebreid beproefd zijn op geluidskwaliteit en betrouwbaarheid. De geluidskwaliteit van al deze zelfbouwprojecten is zonder meer uitstekend te noemen en vergelijkbaar met die van commerciŽle elektrostaten. Autotransformatoren en membraan materiaal zijn nu goed verkrijgbaar, en vormen niet langer een belemmering voor de zelfbouw van een elektrostaat.
Dit boek behandelt het thema elektrostatische luidsprekers, waarbij belangrijke informatie verschaft wordt over de theorie, de werking, het ontwerp en de constructie van elektrostaten.

Volledige boek van Fikier op volgende link: http://www.xs4all.nl/~mnierop/esl_boek_fikier/


ESL Cookbook 

The elektrostatic loudspeaker design cookbook van Roger R Sanders op onderstaande website:
klik hier

 


 

2 aangepaste statoren van het basismodel

 
In tegenstelling tot de bouw van een dynamische weergever, dient men bij de bouw van een elektrostaat zelf de eigenlijke Ďluidsprekerí (dit is bet ESL-element) te bouwen. De bouw van een ESL-element is niet moeilijk, met name door de uitgebreide bouwhand leidingen in dit boek, maar vereist toch enige handigheid. De bouw van een elektrostaat is dan ook bij uitstek geschikt voor de wat meet gevorderde zelfbouwer, die toe is aan de bouw van een weergever die voldoet aan de allerhoogste kwaliteitseisen. Het prijsvoordeel bij zelfbouw van een elektrostaat is veel groter dan dat bij zelfbouw van een dynamisch systeem. Voor een fractie van de prijs van een commerciŽle elektrostaat kan men nu in betrekkelijk weinig tijd een hybride of full-range (breedband) elektrostaat bouwen. De bouwkosten voor een paar full-range of hybride weergevers zijn betrekkelijk laag.

Het is ook mogelijk aan de hand van dit boek zelf een elektrostaat te ontwerpen, die kan worden aangepast aan de eigen behoeften. Zo kunnen alle zelfbouw elektrostaten waarvan de bouw in dit boek beschreven is, naar wens uitgebreid worden met een dynamische of elektrostatische subwoofer. Is men eenmaal gewend aan de weergavekwaliteit van een elektrostaat, dan wil men bijna altijd geen andere luidsprekers meet. Het luisteren naar elektrostaten is in hoge mate verslavend. U bent dus gewaarschuwd!

Er zijn 2 hoofdtypen van ESL's te weten:

  • plaatstator-elementen
  • draadstator-elementen  

Op de volgend webpagina's kunt u uitgebreid de ontwerp en bouwbeschrijvingen lezen.

 

 


Start ] Plaatstator ] Draadstator ] esl-club@dds.nl

Webmaster:
   
Copyright © 2002 ESL-club           


Laatst bijgewerkt: 27 juli 2008